(… more)

blat de quartz

Perspectiva unui geolog – BLAT DE QUARTZ Vs. BLAT DE GRANIT


Blat de quartz sau blat de granit? Probabil vă amenajați bucătăria și ați ajuns în punctul în care vă întrebați ce alegere să faceți între un blat de quartz și unul de granit.

Pentru a vă ajuta vom prezenta geologia granitului și a quartz-ului, sursa lor, atributele fizice, durabilitatea și durabilitatea mediului. În multe feluri, un blat din piatră naturală poate alimenta interesul pentru geologie. Din ce sunt compuse diferitele culori ale granitului? Ce anume îi conferă nuanța/culoarea mai închisă sau mai deschisă? De ce apar fisuri în piatră? De ce unele minerale sunt mici și altele mari? Quartzul este mai durabil decât granitul?

Toate aceste întrebări își vor găsi răspunsul mai jos și vor duce la discuții interesante despre formarea rocilor.

Ce este quartz-ul și cum este prelucrat un  blat de quartz?


BLAT DE QUARTZ Vs. BLAT DE GRANIT

S-ar putea să fiți un pic confuz cand vine vorba de alegerea unui blat de granit sau a unuia de quartz. După cum am discutat mai sus, granitul este un tip de rocă care este parțial compusă din quartz, care e un mineral. Prin urmare, ce este mai exact un blat de quartz? Puteți crede inițial că un blat de quartz ar fi compus dintr-o o rocă formată din cel puțin 90% quartz. Acest lucru vă poate aminti de o plajă cu nisip alb, cu câteva nuante de maro și roz.

Sortarea naturală a quartzului pe plaje este determinată de rezistența mineralelor și de ratele de meteorizare diferențiale ale acestora. Mineralele mai slabe se erodează relativ mai repede decât quartzul. Din acest motiv acesta rămâne ca mineral predominant în sistemele de sedimente rezistente (adică plaje) departe de sursa de sediment (adică munții).
Totuși, veți constata că blaturile de quartz sunt de fapt făcute de om. Deși constau în 90% quartz, restul blatului este compus din rășini, polimeri și diverse tipuri de pigmenți. Aceasta creează o rocă artificială foarte rezistentă, fără pori sau fisuri. Pigmentul este folosit pentru a potența colorația care se găsește în mod natural în arenita de quartz.

Componența unui granit- Ce este și cum se formează?


BLAT DE QUARTZ Vs. BLAT DE GRANIT

Granitul este o rocă, o rocă magmatică masivă, cu granulație grosieră (cristale cu dimensiunea de câțiva milimetri). Este formată la adâncimi mari și conține în principal quartz, feldspat sau minerale de culoare închisă ca mica. Aceste minerale și ponderea lor conferă granitului numeroasele culori și texturi pe care le vedem în blaturile din granit. Formal, granitul este o rocă plutonică care este compusă din 10 – 50% quartz (de obicei alb semitransparent) și 65 – 90% feldspat total (de obicei o nuanță roz sau alb).

Granitul este o rocă magmatică, ceea ce înseamnă că s-a format în timpul răcirii magmei topite. În general, cu cât este mai lentă răcirea magmei topite, cu atât este mai mare ponderea megacristelor în cristalele minerale. Astfel ajunge câteodată chiar și la dimensiuni speciale mai mari de 5cm. În timpul formării granitului, acesta este îngropat sub kilometri de magmă și sedimente necesare pentru a produce suficientă căldură pentru a topi roca. Desigur, granitul pe care îl vedem astăzi este aproape de suprafață. Însă la un moment dat, acesta a fost ridicat, ceea ce a făcut ca sedimentele suprapuse să fie deversate prin eroziune.

Comparație între blat de quartz și blat de granit


blat granit

SAU

blat bucatarie

Dezbaterea se dă între câteva întrebări pe care trebuie să vi le puneți. În ciuda diferenței de preț din cele două opțiuni de blat, există într-adevăr două variabile de care ar trebui să țineți cont. O variabilă este opțiunea d-voastră pentru o piatră creată de om sau o piatră naturală. Deși este rezultatul creației omului, veți găsi foarte multă frumusețe în quartz.

Cealaltă variabilă este ușurința de utilizare într-o serie de factori diferiți. Blaturile din quartz sunt supuse procesului de impregnare și prin urmare, nu sunt poroase. Acestea sunt făcute în primul rând din quartz, ceea ce înseamnă că sunt mai durabile decât granitul. Veți constata că blaturile de quartz sunt mai ușor de curățat și întreținut. Dacă problema dvs. principală este să aveți un BLAT BUCĂTĂRIE care să nu vă dea batai de cap și să îl folosiți foarte mult, blatul de quartz este o opțiune foarte bună.

Deși există o dispută în alegerea quartzului sau a granitului, fără îndoială, nu puteți greși cu nici una din aceste variante. Cel mai mult, fiți sigur că va fi o plăcere alegerea unui model care să vă personalizeze casa și să ofere un aspect remarcabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.