DESPRE QUARTZ

Quartz compozit

Ce este quartz compozit


Quartz compozit sau cuarț compozit este un material făcut din piatră pisată combinată cu adeziv (cel mai des întâlnit adeziv fiind rășină polimerică). Acest material este cel mai des utilizat în fabricarea blaturilor de bucătărie. Spre deosebire de pietrele naturale, quartzul compozit este turnat direct în lastre și lustruit. Acest material crește în popularitate; multe din mall-uri sau centrele comerciale din lume îl folosesc pentru placarea pardoselilor. Cercetările susțin că nu există diferența de performanță între plăcile de quartz și granitul tratat. Uneori este mai bun quartzul compozit pentru placările de interior.

Compoziție quartz compozit


Majoritatea compoziției este compusă din piatră pisată, dar, de asemenea, se găsesc și compuși precum sticlă colorată, scoici, metale sau bucăți de oglindă. Quartz compozit conține în mod normal 93% piatră și 7% rășini sintetice. Producătorul este cel care decide ce tip de rășini folosește. Rășina epoxidică și rășina de poliester sunt cele mai comune. Sunt adăugate chimicale precum absorbitori de raze UV și stabilizatori. Pentru întărirea materialului se folosește peroxid de hidrogen. Rășinile sintetice sunt cele care întăresc legătura între particule.

Procesul de producție


Procesul de producție a acestui material poate fi împărțit în următoarele:
1. Crearea/adunarea materialului.
2. Crearea lastrei de quartz compozit.
3. Procesarea lastrei în plăci sau alte produse.
După ce lastra este formată și întărită această piatră compozit poate fi procesată în aceleași condiții ca și pietrele naturale.

Proprietați


Quartzul compozit este de obicei prelucrat asa cum sunt prelucrate și pietrele naturale folosind o mașină de tăiat pe apă sau un disc diamantat. Aceasta contrastează cu suprafețele solide care pot fi tăiate cu circulare standard. Materialul este produs de obicei în grosimi de 12mm, 20mm sau 30mm. Cele mai comune dimensiuni ale lastrei din quartz compozit sunt de 3040mm x 1440m și sunt produse conform cerințelor pieței. Quartzul compozit nu este poros, mai flexibil și mai dur decât multe tipuri de piatră naturală.

Fiind mai puțin poros este un material antibacterian astfel fiind mai bun pentru blaturi de bucătărie decât pietrele naturale. Deoarece are o structură internă uniformă, nu are crăpături ascunse, prevenind fisurile care apar datorită tensiunii de flexare. Dar agenții de întărire de obicei continuă să se întărească, conducând la o pierdere a tensiunii de flexare în timp. Rășinile poliesterice nu sunt complet infailibile față de razele UV și quartzul compozit nu ar trebui să fie folosit la exterior. Expunerea constantă la raze UV poate conduce la decolorări ale pietrei și distrugerea agentului din închegare din rășini.

Quartzul compozit poate fi uneori deteriorat de aplicarea directă a căldurii. Este mai puțin rezistent la temperaturi față de granit sau marmură dar nu este afectat de temperaturi mai mici de 150°C. Poate fi afectat de schimbul brusc de temperaturi directe pe suprafață așa că este recomandat un suport de răcire pentru vase de gătit. Când este folosit pentru placarea pardoselilor trebuie să fie asigurată compatibilitatea cu adezivul folosit. Reacția cu adezivii pe bază de rășini sau tipurile de ciment cu uscare rapidă s-au dovedit a fi în general de succes, Cu toate acestea pot apărea probleme cu alte tipuri de adezivi pe baza de ciment.

Dezvoltarea pieței


Italia a fost în general piața dominantă în furnizarea quartzului compozit din 1980 până în anii 2000. Creșterea economică a Chinei a schimbat piața drastic producând acum cea mai mare cantitate de quartz compozit. Se estimează că ar fi 100 de producători de quartz compozit doar în China. India de asemenea avea în jurul a 40 de producători în decembrie 2012. Quartzul compozit este vândut în principal în nordul Americii și Europa ca blat de bucătării. Este considerat un produs din zona premium.

Prelucrăm blat bucătărie la comandă în Cluj-Napoca, Timișoara, București, Sibiu, Bistrița, Oradea și Budapesta. Livrăm rapid în toată țara. Prestăm servicii de măsurători și montaj,  comercializăm adeziv de calitate pentru instalarea contrablatului. Alegeți modelul preferat și apelati-ne pentru ofertă personalizată.